14 Aralık 2010 Salı

Tek çocuklu anneler...Ben okudum bir ohhhh çektim:))

Aslında kanayan yaramdır bu, kızımın kardeşsiz büyümesi. Hani derler ya... Doluya koyuyorum almıyor, boşa koyuyorum dolmuyor. Artıları, eksileri araştırıp duruyorum kendi çapımda. Rüya gibi  ye teşekkürler. İşte bir artı daha:

Bu arada küçük bir sır; bu araştırmaları yapıyorum ama asla tek çocuklarla konuşmuyorum. Çünkü onlar hep kardeşsizlikten yakınıyorlar. Teoride tamam ama pratikte hep eksiiiiiiiii...

Tek çocuklar daha mutlu

Yapılan araştırma, tek çocukların daha mutlu olduğunu ortaya çıkardı.
Doç.Dr. Mehmet Engin Deniz, öğretim görevlisi Selcen Aydoğan ile birlikte ilköğretim okulu ikinci kademede öğrenim gören 12 ile 14 yaş arasındaki, 381’i kız, 820 öğrenci üzerinde ‘Benlik saygıları, mutluluk puanları ve umut düzeyleri’ hakkında araştırma yaptıklarını ifade etti. Doç.Dr. Deniz, denek olarak kullandıkları öğrencilerden 55’inin tek, 302’sinin iki kardeş, 174’ünün üç kardeş, 289’unun da 4 ve daha fazla kardeşi olduğunu söyledi. Doç.Dr. Mehmet Engin Deniz, “Çalışmamıza 2009 yılında başladık ve bu yıl içinde tamamladık. Yapılan araştırma sonucunda ailenin tek çocuğu olanların benlik saygılarının, mutluluk puanlarının ve umut düzeylerinin, iki, üç ve dört ve daha fazla kardeşi olan çocuklardan daha yüksek olduğu sonucu elde ettik. Özellikle bu oranın dört ve daha fazla kardeşi olanlarda çok daha düşük olduğunu gördük. Bu da tek çocukların mutluluk puanlarının, benlik saygılarının ve  umut düzeylerinin  daha yüksek olduğunu ortaya koydu” dedi.

Tek çocukların daha mutlu olmasının nedenleri konusunda Doç.Dr. Deniz, şunları söyledi: “Tek çocukların çok rekabetçi bir ortamda yer almamaları, kardeşleri ile çatışma yaşamamaları buna neden olabilir. Diğer taraftan anne ve babaları ile daha yakın ilişkiler kurabilmektedir. Anne, babalar, çocuklarına daha fazla vakit ayırmakta, ilgi göstermektedir. Bu gibi nedenlerden dolayı tek çocukların, daha mutlu, umutlu ve gelecek kaygıları daha düşük olduğunu söyleyebiliriz.”

Doç.Dr. Mehmet Engin Deniz, anne ve babası çalışan çocukların da mutluluk puanlarını araştırdıklarını belirtti. Doç.Dr. Deniz, anne ve babası çalışan çocukların, çalışmayan çocukları göre mutluluk puanları ve umutluluk düzeyinin yüksek olduğunu, özellikle annesi çalışan çocukların umut düzeyi ve mutluluk puanlarının daha yüksel olduğunu belirlediklerini söyledi.

Okul öncesi eğitimin de araştırmada ele alındığını ifade eden Doç.Dr. Mehmet Engin Deniz, okul öncesi eğitim alan çocukların, almayan çocuklara oranla benlik sayılarının, mutluluk puanlarının ve umut düzeylerinin yüksek olduğunun ortaya çıktığını kaydetti. Doç.Dr. Deniz, “Okul öncesi eğitimde, çocukların ileriki yaşantısında daha mutlu olmasına, geleceğe dönük daha umut beslemesine ve benlik sayılarının yüksek olmasına, kendilerini daha iyi hissetmelerine neden olarak, gelecek kaygılarının daha düşük olduğu ve bu sonuçların da okul öncesi eğitimde çocukların kişisel sosyal gelişiminde etkili olduğu ortaya çıktı” diye konuştu.

Pelin Işık
Kaynak : Milliyet

 

10 yorum:

  1. Ohh ben de rahatladım. Kızıma kardeş yapmak istemiyorum çünkü bu ona haksızlıkmış gibi geliyordu. Ona ayıracağım zamanımı enerjimi, olanaklarımı paylaşmasını istemem gerekecekti...

    YanıtlaSil
  2. aslında bende tamda bu duygular içindeyim ona ihanet etmiş gibi, üzerine gül koklamış gibi olacağım düşüncesindeyim

    YanıtlaSil
  3. içim rahatladı desem :))
    Pek iyi olmuş bu yazı ;)

    YanıtlaSil
  4. Ben de tek çocuklu ama ikinciyi isteyen ve 3 kardeşli birisiyim, kardeş başka ya :) ...Yerini hiç bir şey tutmuyor

    YanıtlaSil
  5. Merhaba..

    Bu araştırmanın sonuçlarına tümüyle katılmam zor.. Çünkü kapsam dahili olan konu, aile temelli.. Her bir ailenin yaşadığı bölge, aldığı eğitim, birikim ve sosyo-ekonomik seviyesi, sonuçların tartışmasız kabul edilebilirliğine engel teşkil eder. Doğruluk payı vardır ama, ikinci çocuğu yapmamaya gerekçe olamaz, olmamalı da..

    İsterse 5 tane çocuğunuz olsun, hiç birini daha az, ya da daha fazla sevmeniz mümkün değildir. Her birinin sevgisi aynıdır ve kıyaslanabilir değildir. İlk çocuğa ihanet gibi bir düşünceye sakın kapılmayın derim, çünkü yok öyle bir şey.. Tek çocuk olayı, çocuğun saltanatına hizmet eder, ama öte yandan da ebeveynlerin bazen gereğinden fazla ihtimam ve ilgisi yüzünden de, hayata hazırlık anlamında olumsuz birikimlere neden olabilir..

    Daha yazarım da, zaten fazla yazdım bile :)

    Kendisi de 2 kardeş, 2 çocuklu ve çocuk diş hekimi bir anneden tavsiyeler, görüşler ..

    hepinize sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  6. Şebnemcim sen otur tembel tembel:))

    Kiraz Çekirdeği aslında bende içten içe istiyorum ama....

    Müge güzel yazmışsın teşekkürler aslında bunlar hani derler ya deli gönle teselli tabiki ne tutar kardeşin terini?
    Ah bir kendimde o gücü hissetsem:))

    YanıtlaSil
  7. Bence bu biraz aileyle de alakalı. Bazı aileler gerçekten çocuk kayırıyor. Bu durumda kayrılmayan çocuk, en etkili darbeyi yiyor ve bu bütün yaşamını etkiliyor. Ama öbür türlü de bir dönem gerçekten çok sıkılıyor. Ben her zaman iki kardeşten yanayım. Ne yalnızlık, ne gruplaşma, ne kalabalık, ne rekabet :)

    YanıtlaSil
  8. çok rahatladım ben de:) gerçi derin önce kardeş istiyorum derken ana sınıfındaki 2 çocuğun yeni kardeşi oldu ve arkasından gelip yok yok ben istemediğime kara r verdim kardeş filan demişti ama .. en iyi kardeş arkadaştan olur diyorum:)

    YanıtlaSil
  9. Boyle yazilara inanmayin arkadaslar Tek cocuklu cok arkadasim var cok pismanlar ilerde pisman olmak istemiyosaniz kardessiz birakmayin cocuklarinizi yazik degilmi ya valla ben Tek cocuklu ailelerden daha rahatim iki cocukla onlar hep birbiriyle oynuyolar Tek cocuk cok zor 2 3 sene rahatiniz Icin kiymayin cocuklariniza

    YanıtlaSil
  10. Boyle yazilara inanmayin arkadaslar Tek cocuklu cok arkadasim var cok pismanlar ilerde pisman olmak istemiyosaniz kardessiz birakmayin cocuklarinizi yazik degilmi ya valla ben Tek cocuklu ailelerden daha rahatim iki cocukla onlar hep birbiriyle oynuyolar Tek cocuk cok zor 2 3 sene rahatiniz Icin kiymayin cocuklariniza

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...