6 Aralık 2012 Perşembe

Dönemler ve Biz...


Annelik zaten zor bir meslek bunu hep söylerim. Birde araştırıyorsan, onu engellemeden özgür büyütmek istiyorsan, hele hele birazda uzmanlara kulak verdiysen yani biraz dındıksan daha da zorlaşıyor:)))

2 yaş sendromunu biz ne kadar uzun yaşadık blogumu okuyanlar bilir. Daha yeni yeni bir kaç aydır sendromdan tam çıkamamakla beraber azaldı ağlamalarımız. Bu bitmek üzere diye düşünürken kızımda bir "bennnn yapacam" nidaları yükselmeye başladı. Düşündüm kendi kendime vardır bir sebebi dedim, hakikatende varmış... 3 yaş egosantrik döneme girmişiz!!!! "Özgürlüğe karşı birin­ci atılım", "Birinci kaprisler çağı", "Egosantrik dönem", "3 yaş bunalım dönemi"  gibi isimlerde veriliyormuş bu döneme. Neymiş bu dönem: Tedbir alıp çocuğumuzu özgür bırakacakmışız. "Koşma düşeceksin, dokunma kirleteceksin, dikkat et bir yerini acıtacaksın" gibi cümleleri zinhar!!! kullanmayacakmışız. Çocuk neyi kendi yapmak istiyorsa yapacakmış.

Gelelim biz bu dönemi nasıl yaşadık. Kızım herşeye ben yapacağım demeye başladı. O kadar ki sabahın köründe kalkmışız, akşamdan hazırladığım kıyafetlerini giydirip, biz hazırlanıp onu kreşe bırakıp işe yetişeceğiz, ama bu kimin umurunda "ben istediğimi diyineceğim anneeee" dedimi bitti herşey. Buna izin vermedin mi çocuğun özgüvensiz oluyor, izin verdin o zamanda sinir stres sahibi oluyorsun:))))

Kreşdeki bir toplantıda psikologumuz "kesinlikle ama kesinlikle engel olmayacaksınız ne istiyorsa onu giyecek ve bunu eğer istiyorsa kendi yapacak" dedi.Tamam iyi hoşta o yaştaki çocuk kilotlu çorabınıda kendi giyinemez ki.... Ama elden ne gelir, bu durumda bize biraz daha erken kalkıp onu kendine bırakmak düştü.

Sonra ardı arkası kesilmeyen ilginç bir o kadarda içinden çıkılmaz sorular gelmeye başladı kızımdan. Birgün "bizi tim yayattı" dedi. Bu bir çocuğa nasıl anlatılır direk Allah demek çözümmü sonra Allah'ı nasıl anlatacağım. Ve nihayetinde "allahın adı ne, evi neyedeé gibi sorulara maruz kaldım:))))

Allahdan teknoloji gelişti ve sevgili google var:))) "3-5 yaşları arasında hızla gelişen devinim dizgesi, konuşma ve bilişsel yetileri ile çevreyi genişletmeye, keşfetmeye, bilmeye yönelik sorular ve devinimler" miş bu dönemin adıda:))))))) Ve bu dönem o kadar önemliymiş ki bakın Einstein ne demiş: "Sorma-bilme dürtüsü (curiosity) küçük, narin bir bitki gibidir; bu bitkinin en önemli gereksinimi  uyaranlar ve özgürlüktür". Allah muhafaza dikkat etmek lazım kızımın narin bitkisine zarar gelirde:))))

Buraya kadar tamam. 2 yaş sendromunu atlattık, 3 yaş egosantrik dönemde de  tedbir alıp onu serbest bıraktık. 3-5 yaş arasındada sorduğu sorulara makul ve mantıklı ayrıca onun anlayabileceği şekilde cevaplar verdik. eeeeeeeeeeee bitti mi, biter mi:))))))))

Bizim evde değişik şeyler cereyan etmeye ve beni korkutmaya başladı. Çocuğa birşey mi oluyor acaba, birşeyler mi görüyor bizim göremediğimiz demeye başladım ve hemen araştırmaya koyuldum. ohhhhhhhhhh dedim kendi kendime sorun yokmuş bununda bir dönemi varmış:))))) 3-6 yaş arası çocuklarda hayal gücü....

Hayallerine asla müdahale etmeyip aksine bu bir oyunmuş gibi onlara eşlik etmemiz gerekiyormuş bu dönemde. Her dönemde olduğu gibi bu dönemide başarılı atlatırsak çocuğumuza kazandırdıklarıda işte bunlarmış...

- Hayal ederek oyun oynayan veya kendisine masal okunan çocuklarının kelime hazinesi daha geniş oluyor.
·  Alışık olmadığı bir durumla karşılaştığında ya da korktuğunda hayal gücü kontrolün kendisinde olduğu hissine destek vererek güçlü durmasını sağlar.
·  Diğer çocuklarla hayali oyunlar oynadıklarında, sorunlara çözüm üretme ve paylaşmayı öğreniyorlar.

Gelelim bizdeki yansımalarına:))))

Evde ahtapot varmış o kayboldu babasıyla uzunca bir süre onu aradılar, oklava süpürge oldu bindik üzerine bizi uçurdu sihirli süpürgemiz gibi. Ama beni koparan hayali.... 

Yaklaşık 6 ay önce uzunca bir süre karıncalar bize eşlik etti yatakta:)))) Her gece yatırıyorum "anneeee kayıncalayı doyuyma vakti etmet kıyıntılayını detirdinmi" diyor (hemen yatağının yanında kocaman bir delik varmış ve orası karıncaların yuvasıymış) karıncaları doyuruyoruz ve " anneee sen bana pişşpişş yapayten onlayda uyuycak" diyor ve hep beraber kardeş kardeş uyuyorduk. Bir kaç ay devam etti bu, bir gece yattık yine ama karıncaları doyurmadık!!! Karıncaları doyurmadık Nehir Naz dedim "hıııııııı habeyin yotmu senin timsak deldi hepsini yedi" dedi:)))))))))) 

Bu aralar sakiniz. Soruları cevap buluyor, ben dediği herşeye tamam deniliyor. Yaaa bundan sonrası. Valla bende bekliyorum sabırla bakalım yeni gelen dönemin adı ne olacak diye :))))

28 yorum:

  1. çocuğun oldumu ebeveynlerde onlarla yeniden büyüyor öğreniyor başka çare yok:))çok tatlı kızınız maaşallah..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru hergün yeni birşeyler öğreniyoruz.
      Bizdende size sevgiler...

      Sil
  2. Ya bu zamana çocukları bir alem manolyacığım,bizim zamanımızda sendorom mu vardı nedir ne değildir nasıl olacak bilmiyorum hergün bir sendorum bir atak dönemi vs birşey çıkıyor.

    Bu sıpalarla bakalım nasıl olucak bizi bekleyen zaman...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merve bunlar dediğin gibi sıpa ama biz çocuktuk:)))

      Sil
  3. ilahi Naz. Sen çok yaşa e mi?Sabah kızımın kendi giyinmesini beklersem, yanımda istifa mektubumu taşımalıyım. bıraksınlar psikologlar bu işleri allah aşkına.

    Yalnız Manolya bana karınca dese eminim tüm gece uyuyamazdım. böyle de pimpirikliyim. huylanır kaşınırdım tüm gece.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilhan bu psikologlara bende kızıyorum kızmasına ama doğru olanda onların dediği canım:))))
      Umarım senin prenses karınca demez dersede hazırlıklı ol lütfen:)))

      Sil
  4. yazık olmuş karıncalara.Timsah bula bula sizin karıncaları mı bulmuş :)
    Hayal dünyası çok aktif Manolya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lütfen İlknur "timsaklar kayınca yemeyi çok seveyleyyyy"

      Sil
  5. Hahahaha bayildim bayildim bayildim. Yorum yapmadan gecemedim. Hayal guclerine mudahale edilmeyen cocuklar cok daha yaratici bireyler oluyorlarmis ve yaratici bireyler her zaman daha cozumcu olurmus sizin de dediginiz gibi. O yuzden 'ozgur yetistirmeliyim' dusuncesinde olup mudahale etmeyen annelere cok ozeniyorum acikcasi, bi gun anne olursam ben de basarabilirim umarim :) ama ahtapot olayina ciddi manada bayildim. Masallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tinsaha karıncayı yedirdiğine göre bayağı ilerlemiş yaratıcılığı o zaman:)))
      Anne olduğunda inanıyorum ki başarırsın...

      Sil
  6. manolya bu kız zaten bilmiş bide sayende özgüven patlaması yaşayacak vala karşısındakilerin vay haline:))iyi oluyor gerçi erkek milletine böyle kadınlar adam edecek:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bigom gelsin haklarından ne güzel olur işte:))))))))

      Sil
  7. kuzuma bak sen...keyiflendirdi yine beni okurken...bundan sonra hayallerini de paylaş lütfen bizimle,dünyayı onların gözünden görmek öyle güzel ki...ve siz nasıl da güzel bakıyorsunuz kuzularıma,aferin örnek olun bana :)öperim manuşum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pınarımmm güzel haberlerini bekliyorum en kısa zamanda canım. Eminim sende çok güzel anne olacaksın anlayışlı, sakin:)))

      Sil
  8. 2 yaş sendromu mu eyvah eyvah, bizi bekleyen ne çok şey varmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha yolun başındasın neler öğreneceksin neler:)))))))

      Sil
  9. işte ben de geldim...adına bayıldım..ballı ballı süper olmuş:)kızın çok tatlı allah bağışlasın diyorum..ne güzel şeyler yazmışsın,bazen eğlenceli bazen çocuğu olmayana biraz zor ama yavaş yavaş çocuk düşünen biri olarak ilgilenir oldum bunlarla..sevgilerimi yolluyorum sana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin, mutlu ettin bizi....
      Zor tarafları var tabii ama inan hiç durma derim bir annemmm demeleri dünyaya bedel:)))

      Sil
  10. Bu sendromlar tüketiyo zaten biz anneleri canım.Bundan sonraki dönemin adına 3 yaş sendromu deniyo.Ayrıca gelen gideni aratıyo benden söylemesi :)
    Selametle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep oyle olmustur zaten gelen gideni aratir. Demek ki sabredecegiz buyuyene kadar...

      Sil
  11. Merhaba:)2yaş,3 yaş ,5 yaş maşallah sendrom üstüne sendrom:)Hayalgücü hikayelerini çok sevdim,çok güzel kaleme almışsın keyifle okudum,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  12. meteninde 6 olmasına ramak kaldı.büyüynce iyimi oluyor ı ıh.dahada çoğalıyor dertler.ben o sendromlara kuban olam diyesim geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanmıyorummmm, inanmak istemiyorummmm....
      Demek sendromlara kurban olacağımız günlerde gelecek:))))

      Sil
  13. ben henüz anne değilim ancak kısmet olur da o günleri görebilirsem, sanırım paranoyak kuralcı bir anne olurum gibi geliyor =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seni dinleyen olursa koyarsın kurallarını :))))

      Sil
  14. asla değil
    küçük çocuk kaprisi,derdi telaşı,hastalığı gibi hiçbir şey ağır olmaz olamaz.12 yaşındaki oğlum hasta oldu ben hiiiç çıldırmadım o da çıldırmadı.dr a yürüdük gittik ,kan veririken ağlamadı,ilaç içerken çıldırmadı,hastayım diye gecede bin milyon kez ağlayarak uyanmadı.
    büyümüş çocuk gibisi var mı allah herkes büyümüşünden versin.hiç te öyle derdi merdi de büyümüyor manolya.daha az hastalık daha az naz,daha bol iletişim daha bol gezme tozma oluyor büyüklerle.ha bir de rahat rahaaaaat uyuyabiliyorsun geceleri ve kocayla aganigi naganigi de yapmak kolaylaşıyor.çünkü daha az stresli ve daha az yorgun oluyorsun.kurban olayım büyümüş çocuklara :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgi sen bizim kızların büyüdüğünde değişeceğini mi sanıyorsun? Hiç umamıyorum ama hadi hayırlısı biraz daha sıkıyım dişimi:))))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...